Appelkruimel
Instagram Taarten Zoete gerechten

Apple crumble – Appelkruimel toetje

Oorsprong apple crumble

Een apple crumble is van oorsprong een Brits dessert, gebaseerd op een Brits dessert uit de Tweede Wereld Oorlog. Het maken van een apple crumble (appelkruimel) is helemaal niet moeilijk! Het dessert bestaat letterlijk uit twee onderdelen: het fruit en een kruimeldeeg. Ik heb voor dit recept appels gebruikt, vandaar dat het een apple crumble is ;). Maar je kunt allerlei verschillende soorten fruit gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan appel en perzik, appel en cranberry’s of aardbei en rabarber. Kortom, er zijn eindeloos veel combinaties als je een crumble wilt maken. Wees dus creatief en gebruik het crumble recept om je eigen variaties mee te bedekken.

Appelkruimel
Apple crumble

Appels

Ik gebruik eigenlijk altijd Jonagold appels, omdat wij deze het lekkerste vinden. Maar ook hier kan je zelf in variëren. Gebruik de appels die jij in je fruitschaal hebt liggen. Met dit recept kun je een grote schaal maken, waar je zeker met 4 tot 6 mensen van kan eten. Indien je het lekker vindt, kan je natuurlijk extra ingrediënten aan deze apple crumble toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan walnoten, pecannoten, rozijnen of cranberry’s. Je kan ook experimenteren met kruiden. Ik heb bijvoorbeeld kaneel gebruikt, maar je kan ook koekkruiden, gember of nootmuskaat gebruiken. Serveer bij deze taart ook vers geklopte slagroom, vanille-ijs of crème fraîche. 

Apple crumble - Appelkruimel toetje

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten

Ingrediënten

  • 5 Appels Bij voorkeur Jonagold
  • 150 gram Bloem
  • 100 gram Boter
  • 80 gram Suiker
  • 2 theelepels Kaneel
  • Snufje Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de vuurvaste ovenschaal en vet deze goed door. Het is hierbij belangrijk dat je zowel de bodem als de randen invet.
  • Schil de appels en snij ze doormidden. Verwijder het klokhuis uit de appel en snij vervolgens de appel in kleine dobbelsteentjes. Doe de appel in een grote mengkom. Strooi de kaneel eroverheen en meng alles goed door elkaar. Indien niet alle appelblokjes bedekt zijn, kan je nog een beetje kaneel toevoegen. 
  • Strooi de appelblokjes in de ingevette ovenschaal. 
  • Smelt de boter in een pannetje op zacht vuur. Let hierbij op dat de boter niet bruin kleurt. Indien dit wel gebeurt, raad ik aan om nieuwe boter te pakken en dit nog een keer te doen.
    Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe. Roer dit door elkaar heen op een laag vuur. Als dit goed gemengd is, mag je de suiker toevoegen aan het mengsel. Voeg een snufje zout (halve theelepel) toe en roer dit alles met een pollepel goed door elkaar. Als alles goed gemengd is, dan kan je het vuur uitzetten.
  • Het mengsel moet er nu uitzien als een korrelige, maar tegelijker tijd ook als goed spreidbare eenheid. Proef het deeg en neem de eventuele acties: (1) Is het deeg te zoet of te vet? Voeg dan een beetje meel toe. (2) Is het deeg te droog? Roer er dan een beetje extra gesmolten boter (kan in de magnetron) doorheen. 
  • Als je tevreden bent met de textuur en smaak van het deeg, dan kan je het deeg zo gelijkmatig mogelijk verspreiden over de appels. Het makkelijkste is om in de hoekjes te beginnen en dan naar het midden van de schaal te werken. 
  • Zet de taart in de oven en bak dit in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Let er op dat je de taart af en toe controleert. Let op: De korst zal harder worden als de taart afkoelt.

Tip 1! Je kan de apple crumble in kleine schaaltjes maken, zodat iedereen zijn eigen portie krijgt. Maar je kunt de apple crumble ook in een grote ovenschaal maken, zoals ik dat heb gedaan.

 

Tip 2! Je kan een apple crumble ook invriezen. Een afgebakken apple crumble kun je in een luchtdicht bakje invriezen voor maximaal 3 maanden. Als je de apple crumble nog niet hebt afgebakken kan je (1) de appel los va het deeg invriezen of (2) de crumble inpakken met aluminiumfolie en in een luchtdicht bakje invriezen. 

Als je de crumble wilt afbakken, haal het bakje dan de avond van te voren uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast. Bak af volgens het recept.