Oorsprong van de driekoningentaart
Driekoningen is een christelijke feestdag, dat elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Op deze dag wordt er herdenkt dat de wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. In Frankrijk wordt deze dag met een driekoningentaart oftewel Galette des Rois gevierd.
Het bakken van een bonenkoek of koningsbrood is een middeleeuwse traditie. In de bonenkoek werd een gedroogde boon of erwt verstopt. Degene die deze boon of erwt vond, was de koning voor die dag en mocht de hofhouding aanduiden.
De driekoningentaart tegenwoordig
Tegenwoordig wordt driekoningen in Frankrijk nog steeds met een driekoningentaart gevierd. Toen wij vroeger op vakantie waren in Frankrijk, haalde mijn vader op 6 januari (of de eerste zondag na 1 januari) een “Galette des Rois” oftewel een driekoningentaart. In deze taart is een boon of speelgoedkroontje verstopt en de vinder wordt tot koning(in) van de dag. De vinder krijgt (vaak) een papieren kroon, zodat iemand echt tot koning(in) wordt gekroond. Een perfecte beloning voor ieder (klein) kind dus!
Aangezien we dit jaar niet op vakantie kunnen gaan, heb ik deze taart zelf gemaakt voor mijn familie. Zoals de traditie luidt heb ik een boon verstopt in de taart – die ik helaas niet heb gevonden.
De driekoningentaart is een super makkelijke taart om te maken. Binnen 35 minuten staat deze taart al op tafel. Ik heb wel een beetje vals gespeeld omdat ik kant-en-klaar bladerdeeg heb gebruikt. Het bladerdeeg kan je ook zelf maken, maar deze taart kan je ook met kant-en-klaar bladerdeeg maken. Ik gebruik zelf het bladerdeeg van tante Fanny en deze kan je vinden bij bijna elke Nederlandse supermarkt.
Driekoningentaart – Galette des Rois
Ingrediënten
- 130 gram Boter Kamertemperatuur
- 130 gram Kristalsuiker + 2 à 3 extra eetlepels
- 130 gram Amandelmeel
- 0.5 theelepel Citroensap
- 2 Eieren Losgeklopt
- 1 Eigeel Losgeklopt
- 1 rol Vers Bladerdeeg
- 1 Losse amandel of boon
- Poedersuiker Optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bedek een ovenplaat met bakpapier. Smeer het bakpapier in met een beetje boter en strooi hier wat kristalsuiker op.
- Doe het boter en kristalsuiker in een kom en mix dit tot een romige crème. Voeg vervolgens de eieren, amandelmeel en citroensap toe en mix verder tot een romig geheel. Zet dit apart.
- Rol het bladerdeeg uit en snij twee gelijke cirkels uit. Ik heb hiervoor een taartvorm van 19 cm gebruikt.De cirkels rol je vervolgens een klein beetje uit met een deegroller. Let hierbij op dat de ene cirkel iets groter is dan de andere cirkel.
- Prik met een vork enkele gaatjes in de kleinere cirkel bladerdeeg. Verdeel het mengsel over de cirkel heen, waarbij je ongeveer een rand van 1-2 centimeter aan de zijkant vrijhoudt.Druk de amandel of boon op een willekeurige plek in het mengsel.
- Smeer de rand in met een dun laagje losgeklopt eigeel.
- Leg de grotere cirkel bladerdeeg erop en druk de randen goed op elkaar. Let hierbij op dat je niet het mengsel meedrukt, je wilt alleen het bladerdeeg goed op elkaar drukken.
- Pak vervolgens het bakpapier dat je hebt ingesmeerd met boter en leg deze op een bakplaat neer. Draai de taart om en leg deze op het ingesmeerde gedeelte. Zo komt de mooie gladde kant bovenop te liggen.
- Prik een of twee gaatjes in het midden van de taart, zodat de hete stoom ergens heen kan ontsnappen.Versier met een mes de taart indien je dit graag wilt. Let hierbij op dat je het bladerdeeg niet opensnijdt met je mes, dus doe dit erg voorzichtig en zacht.
- Zet de taart in de oven en bak in 25 minuten goud en gaar! Bestrooi met poedersuiker voordat je serveert.