Het is belangrijk dat elke thuisbakker een aantal standaard ingrediënten in huis heeft en weet waarom je deze gebruikt in een recept. Natuurlijk kan je niet alles in huis hebben, maar met deze ingrediënten heb je de basis voor de meeste recepten standaard in huis. Zo kan je altijd iets lekkers bakken, of het nou gepland is of niet. Natuurlijk zijn er speciale recepten met aparte ingrediënten, maar met deze basisingrediënten kom je een heel eind.
Bloem
Bloem is de basis van elk recept, maar er zijn heel veel verschillende soorten bloem beschikbaar in de supermarkt. Dit komt omdat elk type bloem gemaakt is van een ander graansoort met een andere hoeveelheid eiwitten. Via verschillende bakwinkels kan je heel veel verschillende typen bloem bestellen, maar ik maak graag gebruik van bloemsoorten die je in de lokale supermarkt kan vinden. In mijn recepten maak ik gebruik van de volgende soorten bloem:
- Tarwebloem – De meest voorkomende bloemsoort in Nederland. Dit type bloem wordt gemaakt van gemalen en gezeefde tarwekorrels.
- Patentbloem – Lijkt erg op tarwebloem, maar bevat meer eiwitten dan tarwebloem. Dit type bloem kan je het beste gebruiken voor brood- en pizza recepten.
- Zelfrijzend bakmeel – Aan deze bloemsoort is alvast bakpoeder toegevoegd. Per 100 gram zelfrijzend bakmeel zit 3 gram bakpoeder. Voor de meeste recepten is dit niet genoeg bakpoeder om een luchtig baksel te krijgen en voor andere recepten is dit teveel bakpoeder. Het klinkt dus makkelijk om zelfrijzend bakmeel te gebruiken omdat er al bakpoeder in zit, maar vaak is de verhouding bloem en bakpoeder niet juist.
Suiker
Suiker wordt niet alleen gebruikt om een gerecht zoet te maken, maar suiker is ook belangrijk voor de structuur van het gerecht. Bij een saus werkt de suiker bindend, bij een koekje zorgt de suiker juist voor de krokante structuur en bij een cake/taart zorgt het voor de luchtige structuur.
Ik lees vaak dat mensen de suiker weglaten om het gezonder te maken, maar vaak mislukt het baksel hierdoor. In mijn recepten gebruik ik zo min mogelijk suiker, maar genoeg om de juiste textuur te behouden.
Er zijn veel soorten suiker, maar dit zijn de soorten die ik het meeste gebruik:
- Kristalsuiker – Het voordeel van kristalsuiker is dat het snel oplost. Daarom wordt deze suiker vaak gebruikt bij de koffie of thee. Als ik in mijn recepten “suiker” schrijf, dan bedoel ik kristalsuiker.
- Witte bastardsuiker – Aan deze suiker wordt suikersiroop toegevoegd, waardoor het sneller oplost. Het is hierom belangrijk dat je deze suiker goed afgesloten bewaard. Doe je dit niet? Dan veranderd deze suiker in harde stukken.
- Lichte bastardsuiker – Aan deze suiker wordt stroop en karamel toegevoegd, waardoor je een andere smaak krijgt. Deze suiker moet je goed afgesloten bewaren.
- Donkere bastardsuiker – Aan deze suiker wordt donkere stroop en karamel toegevoegd, waardoor je weer een andere smaak krijgt. Deze suiker moet je goed afgesloten bewaren.
- Poedersuiker – Een poeder van kristalsuiker. Deze suiker wordt gebruikt in botercrème, macarons en ter decoratie.
- Vanille suiker – Deze suiker is gemengd met vanille-extract. In de supermarkt kan je bourbon vanillesuiker vinden, dit is de echte vanillesuiker. Aan de andere vanillesuikers is een kunstmatige vanille toegevoegd, waardoor de smaak minder lekker is.
Rijsmiddelen
Het is belangrijk dat je de juiste rijsmiddelen gebruikt tijdens het bakken. Let er ook goed op dat het rijsmiddel nog goed is. Het juiste gebruik van werkende rijsmiddelen is essentieel. Ze nemen niet veel ruimte in beslag in je keuken, maar het zijn zeker ingrediënten die elke thuisbakker in huis moet hebben.
- Baking soda – Gebruik je in zoete gerechten zoals taarten, cakes en koekjes en niet in brood of pizza deeg. Baking soda moet je voor gebruik eerst activeren met een zuur ingrediënt. Denk bijvoorbeeld aan cacaopoeder, bruine suiker, karnemelk, yoghurt of citroen.
- Bakpoeder – Het meest bekende rijsmiddel, bestaande uit een combinatie van baksoda en wijnsteen. Doordat er al wijnsteen in dit rijsmiddel zit, hoef je geen zuur product toe te voegen aan het mengsel. De wijnsteen zorgt voor de chemische reactie, zoals er ook bij baking soda gebeurd.
- Gist – Wordt gebruikt om broden te bakken. Het verschilt per recept welk type gist je nodig hebt. Het is niet mogelijk om de verschillende typen gist één op één met elkaar te vervangen.
- Droge gist – Deze soort gist activeer je door het te mengen met handwarm water. Als het mengsel schuimt, dan kan je het verwerken. Droge gist kan je vaak langer bewaren en wordt in elke lokale supermarkt verkocht.
- Verse gist – Om dit type gist te gebruiken, meng je de gist met warm water tot een papje. Dit gebruik je voor het recept. Verse gist kan je vaak maar 2 weken bewaren, daarom wordt het vaak door bakkers gebruikt en niet door thuisbakkers. In de meeste supermarkten kan je geen verse gist kopen, maar elke gespecialiseerde bakkerszaak verkoopt het wel.
- Instant gist – Dit type gist hoef je niet eerst op te lossen in warm water. Je kan het met de andere ingrediënten meteen toevoegen aan het mengsel.
Eieren en zuivel
Eieren, boter, melk en slagroom zijn ingrediënten die elke thuisbakker in huis moet hebben. Niet alleen om zoete gerechten te maken, maar deze ingrediënten worden ook vaak gebruikt in hartige gerechten.
- Boter: In mijn recepten gebruik ik altijd ongezouten roomboter. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is voordat je begint te bakken, tenzij anders staat aangegeven. Als je een pie bakt is het bijvoorbeeld belangrijk dat de boter koud is. Als je het baksel in de oven zet, zorgt het verdampen van vocht voor een knapperige korst.
- Eieren: Eieren worden gebruikt als bindmiddel in een recept. Er zijn veel verschillende manieren waarop je eieren kunt gebruiken in zoete recepten. Je kan het hele ei gebruiken in recepten voor brownies en taarten, het eigeel om curds te maken en eiwit voor meringue of macarons.
- Melk: Melk wordt voor verschillende doeleinden gebruikt in een recept. Ik gebruik altijd lactosevrije halfvolle melk, tenzij anders staat aangegeven. In principe kan je dit altijd 1-op-1 vervangen met een ander soort melk of plantaardige melk.
- Slagroom: Bij het decoreren van taarten gebruik je opgeklopte spuitbare slagroom. Bij het bakken van taarten of andere recepten gebruik je ongeklopte slagroom.
Overige ingrediënten
- Vanille-extract: Vanille-extract is een ideale manier om de taart een vanillesmaak te geven. Je kan de kleine flesjes van de supermarkt gebruiken, maar dit is vaak alleen een vanille aroma. Hierdoor verwerk je een kunstmatige smaak in je gerecht, terwijl je dit liever niet wilt. Elke supermarkt verkoopt vanille-extract, dus gebruik deze in je gerecht.
- Zout: Zout is super belangrijk tijdens het bakken. Ongeacht of het een zout of hartig gerecht is, zout zorgt ervoor dat het gerecht in balans is. Ik gebruik altijd fijn tafelzout, zodat je nauwelijks door hebt dat het in het gerecht zit.
- Crème chantilly – De luchtige tegenhanger van botercrème. Je gebruikt dit voor het vullen, afsmeren en decoreren van taarten. Je kan de poederversie gebruiken die te koop is bij onder andere Baktotaal Bouwhuis of zelf crème chantilly maken.
- Chocolade: Chocolade kan gebruikt worden als poeder, gesmolten of chips. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor de smaak (cacaopoeder in taarten en brownies), ter decoratie (chips in koekjes of getemperde chocolade op een taart) of voor bonbons.
Mijn overzicht van de ingrediënten die elke thuisbakker in huis moet hebben. Hoe meer je bakt, des te beter je dit standaard lijstje kan aanvullen met andere ingrediënten.