Handige blogs

Wanneer gebruik je bakpoeder, baking soda of gist?

Bijna elk baksel heeft een rijsmiddel nodig. Soms kan dit een ei zijn, maar soms moet je het mengsel wat extra hulp geven door middel van bakpoeder, baking soda of gist. Al hoewel bakpoeder en baking soda op elkaar lijken, kan je ze niet zomaar met het andere vervangen.

Het zou het makkelijkste zijn als er vaste regels zijn over het gebruik van bakpoeder, baking soda en gist. Voor 9 van de 10 gerechten kan je de standaard regels gebruiken, maar er zijn ook uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan soda bread, waarbij je baking soda gebruikt in plaats van gist.

Baking soda

Vroeger was baking soda bekend als zuiveringszout en kocht je het bij de drogisterij of apotheek. Tegenwoordig vind je baking soda in elke supermarkt.

Baking soda gebruik je in zoete baksels zoals cakes en koekjes, maar het is niet geschikt voor brood. Je hebt een zuur ingrediënt nodig om baking soda te laten werken. Dit zure ingrediënt kan ook een onderdeel zijn van een ingedriënt zoals cacaopoeder of bruine bastardsuiker. Vaak wordt het ook gecombineerd met karnemelk.

Bakpoeder

Bakpoeder is volgens mij het meest gebruikte rijsmiddel in zoete recepten. Vrijwel elk Nederlandstalig recept gebruikt bakpoeder. Bakpoeder is een combinatie van baking soda en een zuur ingrediënt. Hierdoor rijst het baksel.

Bakpoeder gebruik je in zoete baksels zoals cakes, taarten en koekjes, maar het is niet geschikt voor brood. Je hebt geen ander ingrediënt nodig om ervoor te zorgen dat bakpoeder gaat werken.

Gist

Gist is een rijsmiddel dat je gebruikt voor brood. Door het deeg goed te kneden en te laten rijzen, zorgt het gist ervoor dat alle ingrediënten mooi samen werken. Als het deeg niet goed rijst, ligt dit vaak aan het kneden. Het kneden is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het gist goed rijst. Je hebt genoeg gekneed als je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg – je moet er bijna doorheen kunnen kijken.

Gist gebruik je dus voor brood recepten. Je gebruikt gist niet voor zoet gebak zoals cakes, koekjes, taarten en ander zoet gebak.