Kerststol
Feestdagen Kerst

Kerststol – Zelf deze kerst klassieker bakken

Nu kerst voor de deur staat, is het tijd om ook zelf de klassiekers te bakken. Een van de kerst klassiekers is natuurlijk de kerststol voor bij het kerstontbijt. Mijn vader en broertje zijn beiden gek op kerststol, dus deze klassieker moest ik ook zelf proberen te maken. Er gaat natuurlijk niets boven een zelfgebakken kerststol, dus vandaag deel ik mijn favoriete kerststol recept met jou! Dit recept bevat amandelspijs, maar als je dat niet lekker vind kan je dit achterwege laten. Zelf ben ik gek op amandelspijs, dus ik heb een goede portie spijs aan dit brood toegevoegd. Als ik kerststol eet, meng in de spijs van mijn plakje met boter voordat ik het over de plak stol heen smeer.

Voor de vulling van de stol heb ik gebruik ik rozijnen, krenten, abrikozen en walnoten. Hier kan je ook verder mee variëren door bijvoorbeeld gekonfijt fruit, appel, pecannoten of hazelnoten toe te voegen. Zorg er wel voor dat de vulling rond de 500 gram blijft, anders is de verhouding vullen en brood scheef.

Het is geen moeilijk recept om te maken, het is alleen een lang proces door de vele rijsmomenten. Lees het recept daarom goed door en start de voorbereiding op tijd. De eerste voorbereidingen moet je de avond van te voren al doen. Namelijk het wellen van de rozijnen, krenten en abrikozen. Het wellen van het gedroogde fruit doe je dus de avond van te voren. Wellen houdt in dat je het gedroogde fruit 15 minuten onder lauwwarm water zet. Zeef het gedroogde fruit na de 15 minuten en dep ze met een handdoek droog. Laat het gedroogde fruit een avond in de buitenlucht drogen.

Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Het ziet er imponerend uit, maar je kan het echt!